Προληπτικές καλύψεις

Οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (fissure sealants) είναι μία απλή, ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας στις οπές και στις σχισμές των δοντιών.

Γίνονται, συνήθως, στα πίσω μόνιμα δόντια, τους γομφίους, που εμφανίζονται οι πρώτοι περίπου στην ηλικία των 6 και οι δεύτεροι 12 ετών.

Οι μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών έχουν βοθρία (οπές) και αύλακες (σχισμές). Στις περιοχές αυτές παγιδεύονται μικρόβια και υπολείμματα τροφών με αποτέλεσμα τη δημιουργία τερηδόνας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας εμφανίζουν τερηδόνα σ’ αυτές τις περιοχές σε ποσοστό 50%.

Γίνονται γρήγορα, σε μία επίσκεψη και χωρίς ανάγκη για τοπική αναισθησία. 

Αφού ο οδοντίατρος καθαρίσει την μασητική επιφάνεια, τοποθετείται λεπτόρρευστο υλικό εμφράξεων με άσπρο χρώμα.

Μπορούν να παραμείνουν για πολλά χρόνια αν τοποθετηθούν σωστά και αν γίνεται καλή στοματική υγιεινή. Θα πρέπει να ελέγχονται στους 6μηνιαίους ελέγχους, ώστε να επιδιορθωθούν αν χρειάζεται.

Στοματική υγιεινή

Όλοι ξέρουμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αλλά πολλές φορές δεν τηρούμε το χρυσό αυτό κανόνα.

Όλα ξεκινούν από την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Εκείνος θα σας εξετάσει και θα εκτιμήσει τη συνολική κατάσταση της στοματικής σας υγείας. Κυρίως θα διαπιστώσει αν και σε ποιο βαθμό παρουσιάζετε περιοδοντικά προβλήματα, ώστε να εφαρμόσει τις κατάλληλες προληπτικές εργασίες.

Αν χρειαστεί, προχωρούμε σε καθαρισμό των δοντιών από την πλάκα και την τρυγία, για να αντιμετωπίσουμε την ουλίτιδα και να προλάβουμε την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας.

Η στοματική υγιεινή είναι πάνω απ’ όλα σωστή ενημέρωση. Κατά την επίσκεψή σας θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες ώστε να φροντίζετε αποτελεσματικά την υγεία των δοντιών σας και να αποφύγετε έτσι πιο περίπλοκες και δαπανηρές θεραπείες στο μέλλον.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο (περίπου ανά εξάμηνο) διασφαλίζουν ότι τυχόν προβλήματα θα αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για διεξοδική ενημέρωση και διευκρινίσεις γύρω από όλα όσα αφορούν τη στοματική υγιεινή.

Φθορίωση

Η φθορίωση είναι μία διαδικασία απλή και ασφαλής, που στόχο έχει να προστατεύσει τα δόντια από την τερηδόνα.  Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί φθόριο, είτε σαν ζελέ το οποίο εφαρμόζει με τη βοήθεια ειδικών δισκαρίων, είτε σαν βερνίκι το οποίο επαλείφει στα δόντια.

Συστήνεται σε παιδιά και εφήβους, αλλά ακόμα και σε βρέφη ή ενήλικες με ψηλό τερηδονικό κίνδυνο.

Γίνεται δύο φορές το χρόνο. Σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας καλό είναι να γίνεται 3-4  φορές το χρόνο.

Μετά τη φθορίωση είναι προτιμότερο να μην φάει ή πιει κάτι ο ασθενής για 1 ώρα και να ΜΗΝ βουρτσίσει εκείνη τη μέρα. Η φθορίωση είναι χρήσιμο να γίνεται μέχρι την ηλικία των 18 ετών ή και αργότερα αν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τερηδονισμό.